Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι



Υλικά

1 μεγάλο λάχανο
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ντομάτα αλεσμένη
2-3 φλιτζάνια ρύζι (εξαρτάται απ΄το μέγεθος του λάχανου)
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι


Εκτέλεση

Παίρνουμε το λάχανο και το κόβουμε στη βάση γύρω γύρω στα σημεία που είναι ενωμένα τα φύλλα. Βουτάμε το λάχανο σε βραστό νερό για να μαλακώσουν τα φύλλα και να ξεκολλήσουν. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι,γιατί με το κοτσάνι δεν θα μπορούμε να τα τυλίγουμε σε ρολάκια.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι,ρίχνουμε μετά το μάραθο,το μαϊντανό, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι,μπαχάρι και 2 κούπες νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι και τα αφήνουμε μέχρι να πιει το νερό του.
Βγάζουμε τη γέμιση απ΄τη φωτιά και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει έτσι ώστε να μην καιγόμαστε όταν γεμίζουμε τα φύλλα του λάχανου.

Μόλις κρυώσει η γέμιση παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα (εγώ τα κόβω στη μέση γιατί τα κάνω μικρά) και βάζουμε από ένα κουταλάκι περίπου γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια βάζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση.
Τα τοποθετούμε ένα ένα σε μια κατσαρόλα ξεκινώντας από μια άκρη και κάνοντας κύκλους μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο. Μετά συνεχίζουμε κάνοντας 2η ή και 3η στρώση.
Μόλις τελειώσουμε βάζουμε από πάνω ένα πιάτο που να εφαρμόζει στο περίπου στην κατσαρόλα μας.Ο πάτος του πιάτου να κοιτάει προς τα πάνω.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλύπτει το πιάτο.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν σωθεί όλο το νερό.
Για να είμαστε σίγουροι τα δοκιμάζουμε πριν τα σβήσουμε.

Μικρά μυστικά

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Αν θέλουμε μπορούμε να τσικνίσουμε λίγο το φαγητό,η γεύση που παίρνει είναι καταπληκτική(Είναι το μόνο φαγητό που ο άντρας μου θέλει να το τσικνίζω).

Μπορούμε να βάλουμε και δυόσμο,ρίγανη ή ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει.

Αν μας αρέσουν με κιμά και νηστεύουμε,ξεφλουδίζουμε 1-2 μελιτζάνες και τις ρίχνουμε αλεσμένες μέσα στην γέμιση.(Συμβουλή της φίλης μου Λίλιαν και την ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά).

Εγώ πάντα ζεματώ και μερικά κρεμμύδια και έτσι όπως είναι στρώσεις στρώσεις τα χωρίζω και γεμίζω κάθε στρώση χωριστά.

Καλή Επιτυχία!!

2 σχόλια:

Maria είπε...

Α ρε συμπεθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλοριζικο το διαδυκτιακο κουζινακι σου !!!!!!

eleste είπε...

Ευχαριστώ συμπεθέρα μου!!
Φιλάκια!!