Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Πασχαλινά τσουρέκια




Υλικά:


2 κιλά αλεύρι δυνατό
200 γρ, νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξηρή
1 κούπα χλιαρό νερό
3 1/2 κούπες ζάχαρη (αν τα θέλετε πιο γλυκά βάλτε 4 κούπες)
1 κουτ. γλ. αλάτι
1-2 κουτ. μαχλέπι
1/2 κουτ. κακουλέ
2 κουταλιές λάδι
10 αυγά
1 κούπα γάλα καυτό
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη


Εκτέλεση


Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και βάλτε λίγο απ΄το αλεύρι να κάνετε έναν πηχτό χυλό.
Αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Σε μια λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, το αλάτι,τα μυρωδικά,και το λάδι.
Ρίξτε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Μετά ρίξτε τα αυγά και δουλέψτε με τα χέρια σπάζοντας τους κρόκους και ανακατεύοντας να ενωθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίξτε τη μαγιά η οποία θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο και αφού ανακατέψτε με τα χέρια ρίξτε το αλεύρι λίγο λίγο.
Στο τέλος ρίξτε το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο με τις χούφτες.
Μην περιμένετε να το πιει εντελώς για να ξαναρίξετε. Δεν πειράζει αν δεν το απορροφήσει τελείως αφού αυτό θα γίνει όταν φουσκώσει η ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη κάτι μάλλινο ή με κουβέρτα, και αν έχουμε αναμμένο καλοριφέρ μπορούμε να τη βάλουμε κοντά.
Αφήνουμε όσες ώρες χρειαστούν για να φουσκώσει καλά. Μπορεί να χρειαστούν και 4 ώρες ή και παραπάνω.
Όταν είναι έτοιμο το μείγμα μας πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξίδες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Αλείφουμε με κρόκο που τον έχουμε διαλύσει με 2 κουταλάκια νερό.
Βάζουμε πάνω και αμύγδαλο φιλέ.
Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό,δεν το βάζουμε απ΄την αρχή αλλά μετά από 10 λεπτά ψησίματος.
Ψήνουμε στους 200*C για 20 λεπτά περίπου,(αναλόγως τον φούρνο)

Μικρά μυστικά:


Αν κάποια στιγμή ξεφουσκώσει η ζύμη μην φοβηθείτε,θα ξαναφουσκώσει σύντομα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ενώ πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλο μένει λακουβίτσα.
Όσες πιο πολλές ώρες την αφήσετε να φουσκώσει τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα!

Καλή Επιτυχία και
Καλό Πάσχα!!

7 σχόλια:

KATERINA είπε...

Πω πω Ελένη, σαν να τα μυρίζω!!!
Μπορώ να φάω απίστευτες ποσότητες τσουρεκιών ειδικά μαζί με καφέ ή με γιαούρτι!

Τσουρέκι - καφές - πρωί - πυτζάμες - αργία .... τι μου θύμισες τώρα;;;;

Φανταστικά, και του χρόνου!!!!

eleste είπε...

Κατερινάκι μου σ΄ευχαριστώ!!
Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω...

Ανθούλα είπε...

Κι εγώ σαν την Κατερίνα χααχαχα......
καφέ, πυτζάμα και τσουρέκι.....
απίστευτες ποσότητες τσουρεκιού, σκέτο ή με γέμιση....δεν χαλιέμαι με τίποτα.

Και του χρόνου Έλεν.....!!!!!!!!!!!

Ελευθερία είπε...

φαινονται πεντανοστιμα και πολυ αφρατα
νασε καλα να μας φτιαξεις και... του χρονου
ποιο πολυ μου αρεσει το αυγουλακι που εβαλες, εγω δεν βαζω για δυο λογους
ο ενας ειναι οτι τα κανω μια μερα πριν βαψω και ο αλλος... νευριαζω που βαφουν, λερωνουν το τσουρεκι
καλο πασχα, καλη ανασταση
και... φαι με... μετρο lol, lol, lol

eleste είπε...

Eυχαριστώ Ανθούλα και Ελευθερία και του χρόνου να είστε καλά!!
Καλή Ανάσταση σε σας και στις οικογένειές σας!!

Ανθούλα είπε...

Άντε καλέ καλοκαίριασε ακόμη τσουρέκια θα τρώμε;;;; χαχαχαχα

eleste είπε...

Τεμπέλιασα λίγο,αν και έχω μερικές συνταγές στο πρόγραμμα.
Τις επόμενες μέρες θα βάλω..όταν προκόψω...