Χωριάτικο ψωμί





Υλικά:


1 κιλό αλεύρι σκληρό
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 ποτήρια χλιαρό νερό (650 γρ.)
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας λάδι


Εκτέλεση:


Διαλύουμε τα φακελάκια με την μαγιά σε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά να δημιουργήσουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πεσέτα  και την αφήνουμε για μισή ώρα να "ξεκουραστεί".

Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε 3-4 κομμάτια και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε το ψωμί μας.

Τα βάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλευρώσει ή του έχουμε βάλει λάδι,τα σκεπάζουμε με πανιά και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα, ίσως και περισσότερο.

Αν θέλουμε χαράζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 40 λεπτά περίπου.(Εξαρτάται απ΄τον φούρνο) μέχρι να ροδοψηθούν.

Μόλις ψηθούν τα ψεκάζουμε με νερό.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και να τα ζυμώσουμε με τους γάντζους.
(πρέπει να έχουμε καλό μίξερ)

Ακόμη αντί για λάδι ,μπορούμε να βάλουμε 2-3 κουταλιές ταχίνι.

Στο εμπόριο υπάρχει αλεύρι σε κίτρινη συσκευασία ιδανικό για ψωμί.


Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: