Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Κουλουράκια Πασχαλινά με αμμωνία




Υλικά:


5 αυγά
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο
1 φακ. αμμωνία (30 γρ.)
3 κουτ. γλ. μπέικιν
3 βανίλιες
1 1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)


Εκτέλεση:


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι,μπέικιν,βανίλια).
Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά εναλλάξ με το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.
Φτιάχνουμε μια ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά ούτε και πολύ μαλακή.

Αφήνουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε ρίξει 1-2 κουταλ. νερό ή αν δεν θέλουμε αυγό αλείφουμε με γάλα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα κουλούρια με ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 180* C για 22 λεπτά περίπου.

Μικρά μυστικά:

Όταν βάλουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο και δούμε ότι μας απλώνουν,αυτό σημαίνει ότι θέλουν περισσότερο αλεύρι.
Αν μας φαίνονται πολλά τα 5 αυγά,μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα αυγό.
Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη για να γίνουν πιο λάιτ.
Εκτός από βανίλια μπορούμε να βάλουμε και ξύσμα πορτοκαλιού.

Καλή Επιτυχία και Καλό Πάσχα!!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι



Υλικά

1 μεγάλο λάχανο
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ντομάτα αλεσμένη
2-3 φλιτζάνια ρύζι (εξαρτάται απ΄το μέγεθος του λάχανου)
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι


Εκτέλεση

Παίρνουμε το λάχανο και το κόβουμε στη βάση γύρω γύρω στα σημεία που είναι ενωμένα τα φύλλα. Βουτάμε το λάχανο σε βραστό νερό για να μαλακώσουν τα φύλλα και να ξεκολλήσουν. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι,γιατί με το κοτσάνι δεν θα μπορούμε να τα τυλίγουμε σε ρολάκια.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι,ρίχνουμε μετά το μάραθο,το μαϊντανό, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι,μπαχάρι και 2 κούπες νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι και τα αφήνουμε μέχρι να πιει το νερό του.
Βγάζουμε τη γέμιση απ΄τη φωτιά και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει έτσι ώστε να μην καιγόμαστε όταν γεμίζουμε τα φύλλα του λάχανου.

Μόλις κρυώσει η γέμιση παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα (εγώ τα κόβω στη μέση γιατί τα κάνω μικρά) και βάζουμε από ένα κουταλάκι περίπου γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια βάζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση.
Τα τοποθετούμε ένα ένα σε μια κατσαρόλα ξεκινώντας από μια άκρη και κάνοντας κύκλους μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο. Μετά συνεχίζουμε κάνοντας 2η ή και 3η στρώση.
Μόλις τελειώσουμε βάζουμε από πάνω ένα πιάτο που να εφαρμόζει στο περίπου στην κατσαρόλα μας.Ο πάτος του πιάτου να κοιτάει προς τα πάνω.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλύπτει το πιάτο.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν σωθεί όλο το νερό.
Για να είμαστε σίγουροι τα δοκιμάζουμε πριν τα σβήσουμε.

Μικρά μυστικά

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Αν θέλουμε μπορούμε να τσικνίσουμε λίγο το φαγητό,η γεύση που παίρνει είναι καταπληκτική(Είναι το μόνο φαγητό που ο άντρας μου θέλει να το τσικνίζω).

Μπορούμε να βάλουμε και δυόσμο,ρίγανη ή ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει.

Αν μας αρέσουν με κιμά και νηστεύουμε,ξεφλουδίζουμε 1-2 μελιτζάνες και τις ρίχνουμε αλεσμένες μέσα στην γέμιση.(Συμβουλή της φίλης μου Λίλιαν και την ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά).

Εγώ πάντα ζεματώ και μερικά κρεμμύδια και έτσι όπως είναι στρώσεις στρώσεις τα χωρίζω και γεμίζω κάθε στρώση χωριστά.

Καλή Επιτυχία!!

Τούρτα με μπισκότα και μερέντα



Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
500 γρ μερέντα
2 κουτιά σαντιγί μόρφατ
2-3 κουταλιές σούπας γάλα
1 κουταλιά σούπας κονιάκ


Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη σπάμε τα μπισκότα και τα ραντίσουμε με το γάλα και το κονιάκ.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε στο μίξερ την μερέντα και την σαντιγί και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά να αφρατέψουν.
Βάζουμε για λίγο την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει.
Αφού κρατήσουμε μια μικρή ποσότητα κρέμας για την επάλειψη,ανακατεύουμε καλά την υπόλοιπη με τα μπισκότα.
Βάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες περίπου.
Ξεφορμάρουμε και στρώνουμε από πάνω την κρέμα που είχαμε κρατήσει.
Διακοσμούμε με όποιο τρόπο θέλουμε χρησιμοποιώντας την φαντασία μας.


Καλή επιτυχία!!

Χωριάτικο ψωμί





Υλικά:


1 κιλό αλεύρι σκληρό
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 ποτήρια χλιαρό νερό (650 γρ.)
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας λάδι


Εκτέλεση:


Διαλύουμε τα φακελάκια με την μαγιά σε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά να δημιουργήσουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πεσέτα  και την αφήνουμε για μισή ώρα να "ξεκουραστεί".

Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε 3-4 κομμάτια και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε το ψωμί μας.

Τα βάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλευρώσει ή του έχουμε βάλει λάδι,τα σκεπάζουμε με πανιά και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα, ίσως και περισσότερο.

Αν θέλουμε χαράζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 40 λεπτά περίπου.(Εξαρτάται απ΄τον φούρνο) μέχρι να ροδοψηθούν.

Μόλις ψηθούν τα ψεκάζουμε με νερό.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και να τα ζυμώσουμε με τους γάντζους.
(πρέπει να έχουμε καλό μίξερ)

Ακόμη αντί για λάδι ,μπορούμε να βάλουμε 2-3 κουταλιές ταχίνι.

Στο εμπόριο υπάρχει αλεύρι σε κίτρινη συσκευασία ιδανικό για ψωμί.


Καλή επιτυχία!!

Ζύμη για πίτσα



Υλικά:

2/3 κούπας χλιαρό γάλα
30 γρ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή μαγιά
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας λάδι


Εκτέλεση:


Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι,το αλάτι,τη ζάχαρη,το λάδι και προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά.
Ζυμώνουμε κι αφήνουμε 10 λεπτά.
Απλώνουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο ταψάκι.

Βάζουμε πάνω στην πίτσα τα υλικά της αρεσκείας μας.
Εγώ έχω βάλει σάλτσα,ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, μανιτάρια,πιπεριά και τυρί γκούντα ή μοτσαρέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C για 30-35 λεπτά.


Καλή επιτυχία!!

Εύκολο cheesecake



Υλικά


2 πακέτα μπισκότα digestive
150γρ.βιτάμ
1 πακέτο τυρί Φιλαδέλφεια
2 κούπες άχνη ζάχαρη
400 γρ. κρέμα γάλακτος
μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο


Εκτέλεση


Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το Βιτάμ και ρίχνουμε μέσα τα μπισκότα.
Τα ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζα και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε.

Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος,το τυρί και την άχνη.
Στρώνουμε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε στο ψυγείο για λίγο μέχρι να σφίξει για να μπορούμε να στρώσουμε την μαρμελάδα.



Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε, για πιο ελαφρύ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και να προσθέσουμε 2 φύλλα ζελατίνες για να πήξει η κρέμα.
Αν δεν μας αρέσει πολύ γλυκό μπορούμε να αφαιρέσουμε ζάχαρη.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και μπισκότα πτι μπερ.
Ακόμα μπορούμε να βάλουμε ότι γεύση μαρμελάδας μας αρέσει.
Γενικά στο τσίζ κέικ υπάρχουν πολλές παραλλαγές,όπως ας πούμε να βάλουμε ζελέ,αλλά αυτή εδώ νομίζω είναι η πιο εύκολη!


Καλή επιτυχία!!


Λουκουμάδες κόλαση!






Υλικά


1 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα χλιαρό γάλα
2 φακ.ξηρή μαγιά ή 60γρ. νωπή
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλάκια λάδι
3 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι νερό

καρύδια κομμένα και κανέλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση


Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί και την μαγιά και χτυπάμε για 2 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και παίρνουμε δίπλα μας τη ζύμη,ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι.
Με το χέρι μας παίρνουμε ζύμη τη σφίγγουμε στο χέρι και με το κουταλάκι παίρνουμε την ζύμη που βγαίνει και την ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Κάθε φορά που είναι να το κάνουμε αυτό βουτάμε το κουτάλι στο ποτήρι με το νερό.
Ανακατεύουμε τους λουκουμάδες με μια τρυπητή κουτάλα και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσουν.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με το σιρόπι και ρίχνουμε από πάνω καρύδι τριμμένο και κανέλα.

Μικρά μυστικά


Μπορούμε να βάλουμε το μείγμα δίπλα σε αναμμένο καλοριφέρ για να φουσκώσει πιο γρήγορα.

Το λάδι για το τηγάνισμα πρέπει να είναι αρκετό,τόσο όσο να τους χώνει.

Αντί για σιρόπι μπορούμε να βάλουμε σκέτο μέλι,εγώ το προτιμώ έτσι.

Τυροψωμάκια




Υλικά

1 πακέτο αλεύρι κόκκινο του μισού κιλού
2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα λάδι όχι γεμάτη (3/4 περίπου)
300 γρ τυρί φέτα ή ότι άλλο τυρί θέλετε


Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά, το γιαούρτι,το λάδι και το τυρί κομμένο κομματάκια.
Ανακατεύουμε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε μπαλίτσες ή μπαστουνάκια.
Ψήνουμε στους 180*C για 20 λεπτά περίπου


Μικρά μυστικά


Μπορούμε όταν τα πλάσουμε σε σχήμα μπαστουνάκι να τα κυλήσουμε σε σουσάμι και να γίνουν σαν κριτσίνια.
Για πιο πικάντικη γεύση προσθέτουμε και λίγες φέτες μπέικον.

Σαργοί στα κάρβουνα




Υλικά

2 σαργοί του μισού κιλού
1 κρεμμύδι
λάδι
λεμόνι
αλάτι
ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα εντόσθια τους σαργούς κι αφού τους πλύνομε καλά τους ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη.

Τους βάζουμε στη σχάρα και τους ψήνουμε στα κάρβουνα.

Σε ένα σέικερ ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι,ρίχνουμε λάδι και λεμόνι και τα χτυπάμε όπως τον φραπέ να ενωθούν τα υλικά.
Μ΄αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα ψάρια μας και σερβίρουμε!

Μικρά μυστικά
Μπορούμε αν θέλουμε προτού ψήσουμε τα ψάρια να βάλουμε στην κοιλιά τους μαϊντανό,σκόρδο ή κρεμμύδι,ή ότι άλλο αρωματικό μας αρέσει.

Καρυδόπιτα μυρωδάτη



Υλικά


3 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 Βιτάμ
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα
3 κ. γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
1κ.γλ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 φάκελο μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το Βιτάμ με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά.
Τα χτυπάμε όλα μαζί και μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά το γάλα και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει το μπέικιν πάουντερ.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα καρύδια τα οποία τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάνε παντού.

Το βάζουμε σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 50 λεπτά περίπου.

Μικρά μυστικά

Αυτή είναι η καρυδόπιτα των παιδικών μου χρόνων.
Την έκανε η μαμά μου και τρώγεται σαν κέικ,χωρίς σιρόπι.
Τώρα αν κάποιος θέλει να την σιροπιάσει,κανένα πρόβλημα
Για μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζουμε τα υλικά.

Καλή επιτυχία!!

Μπισκότα με μαρμελάδα




Υλικά

250 γρ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 αυγό
Μαρμελάδα ότι γεύση θέλετε


Εκτέλεση

Ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη.
Κόψτε το βούτυρο μικρά κομματάκια και βάλτε τα στο αλεύρι. Με τα δάχτυλα ενώστε τα υλικά.
Προσθέστε το αυγό και αν χρειάζεται 1-2 κουταλιές νερό.
Ζυμώστε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.

Πασπαλίστε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίξτε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών.
Με ένα μικρό ποτήρι κόψτε τη σε στρογγυλά κομμάτια και αφαιρέστε από το κέντρο του κάθε κομματιού ένα κυκλικό κομμάτι ζύμης,ώστε να γίνει μια τρύπα.
(Αυτό το κάνω με το εργαλείο που αφαιρούν τα κουκούτσια από τα μήλα).

Βουτυρώστε το ταψάκι και βάλτε μέσα τα μπισκότα.
Αλείψτε τα με αυγό ή γάλα για να πάρουν χρώμα.
Ψήστε στους 180* C για 15 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσουν βάλτε μαρμελάδα ανάμεσα σε δυο μπισκότα και ενώστε τα.


Μικρά μυστικά
Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη

Πορτοκαλόπιτα




Υλικά

1 πακέτο κρούστα
1 γιαούρτι
3 αυγά
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 βανίλιες
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για το σιρόπι
1 1/2 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 1/2 ποτήρια ζάχαρη

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι έτσι ώστε να μην είναι πολύ ζεστό όταν το χρειαστούμε.
Βράζουμε για 7-8 λεπτά τη ζάχαρη με τον χυμό και το νερό.
Το αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε....

Σε ένα μπολ ρίχνουμε και χτυπάμε τ΄αυγά,κατόπιν ρίχνουμε το γιαούρτι το λάδι τη ζάχαρη τις βανίλιες,το μπέικιν και το ξύσμα.
Τα χτυπάμε όλα μαζί με το σύρμα και μετά ρίχνουμε την κρούστα αφού την κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια και την τσαλακώσουμε όπως ένα χαρτί.
Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200*C και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε το γλυκό απ΄το φούρνο και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι μας.
Αν δούμε ότι δεν ρουφάει άλλο σιρόπι δεν το βάζουμε όλο.


Μικρά μυστικά.
Στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε ένα ξυλάκι κανέλα την ώρα που το βράζουμε ή και λίγες σταγόνες λεμόνι αφού το βράσουμε.

Την κρούστα να την αφήσετε να ξεραθεί λίγο προτού την χρησιμοποιήσετε
Καλή επιτυχία!!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά




Υλικά για τον μπακαλιάρο

1 φύλλο μπακαλιάρο αλμυρό
αλεύρι και νερό για το κουρκούτι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι

Υλικά για την σκορδαλιά

2 μικρές πατάτες βρασμένες
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο
λάδι
ξύδι
αλάτι


Εκτέλεση μπακαλιάρου

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό από βραδύς. Μέχρι την άλλη μέρα του αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό για να ξαλμυριστεί.
Όταν είναι ώρα να τον τηγανίσουμε ετοιμάζουμε το κουρκούτι
Βάζουμε 2-3 κούπες αλεύρι και ρίχνουμε λίγο λίγο νερό για να κάνουμε έναν πηχτό χυλό.
Προσθέτουμε αλάτι
Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Εκτέλεση σκορδαλιάς

Μουσκεύομαι το ψωμί και το βάζουμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το σκόρδο τις πατάτες και αν χρειάζεται και λίγο νεράκι. Προσθέτουμε αλάτι και σιγά σιγά το λάδι και το ξύδι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να γίνει σαν κρέμα.
Δοκιμάζουμε την σκορδαλιά για να δούμε απ΄την γεύση αν χρειάζεται κι άλλο λάδι,ξύδι ή αλάτι
Σερβίρουμε και καλή σας όρεξη!

Μικρά μυστικά

Αφήνουμε να τηγανιστεί καλά από την μια πλευρά ο μπακαλιάρος πριν τον γυρίσουμε,ώστε να κάνει ωραία κρούστα και να μην μας κολλήσει
Στην πιατέλα που θα τον σερβίρουμε καλό είναι να βάλουμε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.
Μπορούμε να ρίξουμε λεμόνι πάνω απ΄τον μπακαλιάρο!

Καλή επιτυχία!!

Κέικ σοκολάτας




Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (4 κούπες του τσαγιού)
250 γρ μαργαρίνη (1 Βιτάμ)
4 αυγά
250 γρ γάλα (1 1/2 κούπες του τσαγιού)
400 γρ ζάχαρη (2 κούπες του τσαγιού)
βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.σ κακάο

για το γλάσο 

100 γρ. κουβερτούρα
1/3 κούπα κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Χτυπάμε την μαργαρίνη για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη,τα αυγά ένα ένα,τη βανίλια ή το ξύσμα. Αφού τα χτυπήσουμε για 2-3 λεπτά χαμηλώνουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.

Παίρνουμε το 1/3 του μείγματος και το βάζουμε σε άλλο μπολ,όπου προσθέτουμε τις 3 κουταλιές κακάο και αν χρειαστεί λίγο γάλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και βάζουμε το μισό από το λευκό μείγμα,μετά βάζουμε κουταλιά κουταλιά το σοκολατένιο μείγμα και τέλος το υπόλοιπο άσπρο μείγμα. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στη ζύμη και το στριφογυρίζουμε στην περιφέρεια της φόρμας για να κάνει σχέδια η σοκολάτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 1 ώρα.

Φτιάχνουμε το γλάσο,βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και τα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις λιώσει η σοκολάτα αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά περιχύνουμε το κέικ


Καλή Επιτυχία!

Σάμαλι




Υλικά
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

3 συσκευασίες γιαούρτι στραγγιστό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 φλιτζάνι νερό
Βιτάμ για το ταψί μας

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
μια φλούδα από λεμόνι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και την προσθέτουμε στο γιαούρτι. Κατόπιν ρίχνουμε το ξύσμα και τη μαστίχα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το σάμαλι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180* C  για 40 λεπτά περίπου.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 8 λεπτά περίπου και περιχύνουμε το σάμαλι όταν το βγάλουμε απ΄τον φούρνο.
Το αφήνουμε να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην μας ξεραθεί.


Μικρά μυστικά.

Το σιρόπι θα μας φανεί υπερβολικά πολύ. Μην σας νοιάζει θα το απορροφήσει όλο.
Για να κοπανίσουμε τη μαστίχα βάζουμε και λίγη ζάχαρη για να μην μας κολλήσει.

Τη συνταγή την πήρα από ένα άλλο μπλοκ "Τα κουζινοσκαλίσματα" και από τότε κάνω μόνο αυτή.
Μοιάζει με το παραδοσιακό σάμαλι που έφτιαχναν παλιά.
Ευχαριστώ πολύ γι΄αυτή τη συνταγή.

Καλή Επιτυχία!

Ταραμοσαλάτα




Υλικά

100γρ. ταραμάς άσπρος
4 βρασμένες πατάτες μικρές
1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο
1 μικρό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
λεμόνι


Εκτέλεση


Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι το αλέθομαι και προσθέτουμε τον ταραμά.
Κατόπιν βάζουμε το ψωμί τις πατάτες και τα χτυπάμε όλα μαζί προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το λεμόνι.
Δοκιμάζουμε συχνά για να πετύχουμε την γεύση που μας αρέσει.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να παραλείψουμε το κρεμμύδι,όπως επίσης μπορούμε αντί για λεμόνι να βάλουμε ξύδι.
Το ψωμί μας βοηθάει να λιώσουμε την πατάτα χωρίς να γίνει σαν λάστιχο.

Γαριδομακαρονάδα




Υλικά

1/2 κιλό γαρίδες
1 πακέτο μακαρόνια Νο 10
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό
1 πιπεριά (προαιρετικά)
1/2 ποτήρι κρασί
2 κουταλιές σούπας σάλτσα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο λάδι,σβήνουμε με το κρασί και μετά ρίχνουμε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.
Τα αφήνουμε να βράσουν λίγη ώρα και στο τέλος ρίχνουμε τις γαρίδες.
Τις βράζουμε για κανένα 20 λεπτό και μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Τις γαρίδες τις βάζω στο τέλος γιατί αν βράσουν πολύ ώρα σκληραίνουν

Καλή όρεξη!!

Μοσχάρι με μανιτάρια και καρότα




Υλικά

1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1 κουτί μανιτάρια
5-6 καρότα κομμένα σε κυβάκια
2 ντομάτες αλεσμένες
1-2 κουταλιές σάλτσα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρέας. Το τσιγαρίζουμε απ΄όλες τις πλευρές και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι

Το τσιγαρίζουμε για πολύ λίγο και κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια τα καρότα και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τις ντομάτες λιωμένες και τη σάλτσα.

Αλάτι πιπέρι και λίγο νεράκι αν χρειάζεται

Μαγειρεύομαι μέχρι να βράσει το κρέας σε χαμηλή φωτιά και το ελέγχουμε συχνά για να μην τελειώσει το νερό του.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές!



Λίγα μυστικά

Αν μας αρέσει η κανέλα μπορούμε να προσθέσουμε λίγη.

Μπορούμε να το μαγειρέψουμε και στην χύτρα για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!

Λαζάνια με κρέμα γάλακτος



Υλικά

1 πακέτο λαζάνια
1 κρέμα γάλακτος 400 γρ.
1 πακέτο μπέικον
1 μικρό κρεμμύδι
200 γρ τυρί γκούντα
1 κονσέρβα μανιτάρια
αλατι-πιπέρι
λίγο κάρυ
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι για το τέλος


Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το μπέικον σε κομμάτια.

Μετά βάζουμε τα μανιτάρια,το τυρί,αλάτι, πιπέρι,το κάρυ και τελευταία την κρέμα γάλακτος.

Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δέσει η κρέμα και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας.

Σερβίρουμε τα λαζάνια και βάζουμε επάνω τη σάλτσα μας και μπόλικο κεφαλοτύρι.


Λίγα μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον και να προσθέσουμε ότι άλλο τυρί μας αρέσει.
Ακόμα μπορούμε να βάλουμε και κομματάκια ζαμπόν.
Το κάρυ είναι αυτό που δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα.

Καλή επιτυχία!!

Ρεβυθοκεφτέδες




Υλικά

250γρ. ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ντομάτα
5-6 κλωνάρια μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
λίγο ρίγανη
αλάτι&πιπέρι
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λάδι για το τηγάνι μας

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς στο νερό να φουσκώσουν.

Χύνουμε το νερό και βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια μαζί με την ντομάτα και το κρεμύδι.Προσθέτουμε και λίγο νερό τόσο όσο χρειάζεται για να αλεστούν τα υλικά μας.

Προσθέτουμε το μαϊντανό,το δυόσμο,τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό που να μπορεί να σταθεί σε κουτάλι αλλά να μην είναι πολύ πηχτός
Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο έτσι ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τους κεφτέδες μας και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντας τους πλευρά.
Τους βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να "πιει" το λάδι.

Λίγα μυστικά

Αν δούμε ότι "απλώνουν" στο τηγάνι αυτό σημαίνει ότι θέλουν κι άλλο αλεύρι.
Το λάδι να τους χώνει όπως τους λουκουμάδες.
Το ρεβύθι μπορείτε να το χοντροκόψετε ή να το διαλύστε εντελώς,ανάλογα τα γούστα.
Επείσης αν δεν νηστεύετε μπορείτε να βάλετε και φέτα τριμένη μεσα στο μείγμα.

Καλή επιτυχία!!

Τηγανίτες με τυρί (Κατημέρια)



Υλικά
Ένα κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
λίγο λάδι
και νερό όσο πάρει για να γίνει εύπλαστη ζύμη.

Εκτέλεση
Η ζύμη αυτή είναι όπως του ψωμιού.
Ζυμώνουμε λοιπόν σαν να κάνουμε ψωμί και το αφήνουμε ν΄ανέβει σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει, παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός μανταρινιού περίπου και αφού αλευρώσουμε μια επιφάνεια,ανοίγουμε με τον πλάστη τις τηγανίτες.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι όπως τους λουκουμάδες.
Ρίχνουμε ότι τυρί μας αρέσει από πάνω και τις τρώμε ζεστές.
(Και κρύες δεν μας χαλάνε)!

Κολοκυθόπιτα





Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι μπλε
1 φλιτζ. λάδι
1 κουταλακι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
χλιαρό νερό(όσο πάρει)

Για τη γέμιση:
1 κίτρινο κολοκύθι μέτριο σε μέγεθος,κομμένο σε μικρά κομματάκια.
1 φλιτζ.ρύζι
2 κουταλιές κανέλα
1 μικρό ματσακι μάραθο
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
λίγο λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το ζυμάρι όπως όταν κάνουμε ψωμί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης



Ανοίγουμε στενόμακρες λωρίδες φύλλου με πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα.



Βάζουμε επάνω αρκετή γέμιση κάθετα στο φύλλο.

Το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.


Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.


Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν,περίπου μισή ώρα.


Την συνταγή αυτή την έχω μάθει από την πεθερά μου.
Μου την είπε βέβαια λίγο ακαταλαβίστικα χωρίς δοσολογίες,αλλά εγώ μετά από δοκιμές την έφτιαξα όπως πρέπει και σας την προτείνω.
Είναι γλυκιά ε?

Χορτόπιτα με κουρκούτι



Υλικά:
Διάφορα χόρτα όπως σπανάκι,σέσκουλα,παπαρούνες (1 μεγάλη λεκάνη)
μάραθος ένα ματσάκι
1 κούπα ρύζι για να πιει τα υγρά
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τον μάραθο και τα κόβουμε όπως κόβουμε την σαλάτα.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι το αλατοπίπερο και το λάδι.
Τα ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε μέσα στο μίξερ το αλεύρι και προσθέτουμε λίγο λίγο νερό έτσι ώστε να κάνουμε το κουρκούτι το οποίο πρέπει να είναι πηχτό σαν κρέμα.
Ρίχνουμε και λίγο αλατάκι.

Αλείφουμε με λάδι το μεγάλο ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε πάνω το μισό από το κουρκούτι να καλύψει τον πάτο.
Επάνω προσθέτουμε τα χόρτα και μετά με ένα μεγάλο κουτάλι βάζουμε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο κουρκούτι να καλύψει όλα τα χόρτα.
Ρίχνουμε εδώ και ΄κει λάδι και το βάζουμε σε δυνατό φούρνο.
Μόλις αρχίσει να ψήνεται βγάζουμε την πίτα και την χαράζουμε σε κομμάτια.
Τη ξαναβάζουμε στο φούρνο και την αφήνουμε μέχρι να ψηθεί και να πάρει το γνωστό χρώμα του ψημένου ψωμιού!

Διάφορα μυστικά.
Επειδή την συνταγή μου την έδωσε η πεθερά μου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δοσολογίες.
Την κάνω πάντα με το μάτι.Γι΄αυτό και ίσως να χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι για περισσότερο κουρκούτι.
Εγώ την κάνω νηστίσιμη,αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τυρί.

Καλή επιτυχία!!

Μηλόπιτα




Υλικά
που βάζουμε στο ταψί:


1/2 πλακάκι Βιτάμ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
κανέλα
4-5 μήλα

Λιώνουμε  το Βιτάμ και το βάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι Νο 28 περίπου.
Από πάνω από το Βιτάμ πασπαλίζουμε όλο το φλιτζάνι τη ζάχαρη.
Μετά πασπαλίζουμε με κανέλα.

Από πάνω στρώνουμε τα μήλα τα οποία έχουμε καθαρίσει,έχουμε βγάλει με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και τα έχουμε κόψει σε φέτες μέτριου πάχους.
Βάζουμε 2 στρώσεις μήλα.Ο πάτος θα είναι η επιφάνεια όταν ψηθεί,γι΄αυτό τα βάζουμε ομοιόμορφα.Κάλυπτουμε και τα κενά με κομματάκια μήλου.
Τέλος μέχρι εδώ. Το αφήνουμε στην άκρη.
Πάμε στο μίξερ τώρα.


Υλικά για το μίξερ.


4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
κονιάκ προαιρετικά.


Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι.
Αν θέλουμε χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα,γίνεται πιο φουσκωτό.
Αν δεν βιάζομαι το κάνω έτσι,φουσκώνει περισσότερο,σας το συνιστώ

Το μείγμα γίνεται κρεμώδεις σαν αυτό του κέικ

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο ταψάκι με τα μήλα και φουρνίζουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο 180* C.

Όταν βγει από το φούρνο αφήνουμε για  λίγα λεπτά να πάρει μιαν ανάσα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου


Καλή επιτυχία!!